A Zipline Covid-19 oltásokat szállít Ghánában

By | július 23, 2021

A Zipline, amely a drónok használatára összpontosít az orvosi felszerelések szállításában, most koronavírus vakcinákat szállít Ghána távoli területeire. Hamarosan a cég hasonló szolgáltatásokat nyújt más országokban is.

A drónok kisméretű repülőgépek, amelyek a földről irányíthatók. Különösen hasznosak olyan országokban, mint Ghána, ahol sokan laknak messze a nagyobb városoktól, és a gyors közlekedésre nincs sok választási lehetőség. A drón lehet a legjobb módja annak, hogy az emberek  gyorsan megszerezhessék a fontos orvosi cikkeket, ahol szükség van rájuk.

A Zipline először 2016-ban kezdte meg orvosi felszerelés szállítását drónokkal Ruandában. A vállalat munkája Ghánában 2019-ben kezdődött el. Amikor a koronavírus tavaly megjelent, a Zipline munkája még fontosabbá vált. Számos normális szállítási módot leállítottak a vírus terjedésének korlátozása érdekében. De a Zipline megoldotta négyszer annyi készlet szállítását, mint korábban.

Oltóanyagokat és egyéb orvosi eszközöket, de védőeszközöket is szállított a távoli területek egészségügyi dolgozóinak. A koronavírus vizsgálati mintáinak elküldése drón segítségével segített nyomon követni a vírus terjedését olyan helyeken, amelyeket nehezen lehet elérni.

Most a Zipline a drónrendszerét használja Covid-19 vakcinák szállítására Ghánában. Februárban a cég megkapta az első oltószállítmányt. Az első nap során 4500 adag AstraZeneca vakcinát küldött ki Ghána távoli területeire. Normális esetben az oltásokat hidegen kell tartani. Ez kihívássá teszi távoli helyekre történő szállításukat egy olyan országban, mint Ghána. De mivel a drónok szállítása olyan gyors – általában körülbelül fél óra -, az oltásokat egyszerűen jéggel lehet megpakolni.

A cég vezetője, Keller Rinaudo azt mondja, hogy az oltások megérkezésekor „egyenesen hűtőszekrénybe vagy egyenesen a karjaiba kerülnek”. A következő évben a vállalat reményei szerint 2,5 millió Covid-19 vakcinát szállítanak. Az oltások átadása nem újdonság a vállalat számára, amely évek óta oltásokat, vért és egyéb egészségügyi kellékeket küld ki. Az idő múlásával a vállalat kifejlesztett egy olyan rendszert, amely jól működik az ellátás távoli helyekre juttatásához.

A Zipline drónjai úgy néznek ki, mint a kis repülőgépek, amelyek tárolására alkalmas területek kinyílhatnak és bezárhatók. Normális esetben a drónok egy „bázisállomáson” lógnak, üresen, szárnyak és elemek nélkül, amíg szükség van rájuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük