A villanymotor működése

By | május 6, 2022

Tudtad, hogy a villanymotor magyar találmány? Bizony, egy Jedlik István Ányos nevű feltaláló fejéből pattant ki az ötlet, hogy ilyen nagyszerű dolgot alkosson. Sokféle formában és méretben gyártanak manapság villanymotort. Bizonyára te is szereltél szét távirányítós játékautót kiskorodban, és kísérleteztél a belőle kivett mini motorral.

Nos, az egy kisebb méretű villanymotor volt. Ez is mutatja, hogy milyen sokrétűen lehet alkalmazni ezt a csodálatos magyar találmányt. Vannak emellett persze méretesebb darabok is, ez alkalmazási területtől függően változik, hogy milyen feladatot kíván a felhasználó megoldani az említett villanymotorral.

Működésük tekintetében jó, ha tudod, hogy a villanymotorok az elektromos áram energiáját mechanikus energiává formálják, ami általában a forgó mozgásban mutatkozik meg. Pofonegyszerű valójában a logikája, azonban sok dologgal úgy vagyunk, hogy visszanézve, ami egyszerűnek tűnik, amögött szorgos és kitartó kutatómunka, és zseniális kreativitás áll. Nézzünk csak bele kicsit mélyebben a működésébe.

Amikor mechanikus energiát állít elő egy villanymotor az elektromos energia segítségével, akkor beszélünk motorról, ami géptani értelemben a munkagép nevet viseli. Az alapja igazából az egésznek a mágneses erő megfelelő felhasználása. Amennyiben elektromosságot vezetsz egy mágneses térben lévő tekercsbe, a mágneses térben lévő mező kölcsönhatásba lép a tekercsben kialakult mágneses mezővel, így forgatva el a motor forgórészét, tekercset. Igen érdekes művelet, nem? Így működik tehát korunk egyik leghasznosabb találmánya, amelyet manapság a világ minden pontján használnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük